Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Hoşgeldiniz, Misafir
Son Ziyaretiniz: Perş. Ocak 01, 1970
Toplam Mesajınız: 17
 

AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

Sütü kaynatmayın!

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
zerOneStyLeNT
Bağımlı Üye
Bağımlı Üye
zerOneStyLeNT
Cinsiyet: Erkek
---www.acemi.yiz.biz---
Yaş : 33
Kayıt tarihi : 09/03/09
Mesaj Sayısı : 212
Nereden : Kimsenin qöremediqi qidipte dönemediqi yerden ....
Lakap : zerOne
Sütü kaynatmayın! Vide
MesajKonu: Sütü kaynatmayın! Sütü kaynatmayın! EmptyPerş. Mart 19, 2009 3:06 am



Besin değeri düşüyor.

18.03.2009 10:03
Sütü kaynatmayın! Suttkutut

Yapılan
araştırmalarda, açıkta satılan sütteki mikropları öldürmek için 10- 15
dakika kaynatılması nedeniyle vitaminlerin yüzde 12 ile 66 oranında
azaldığı belirtildi.
Uzmanlar, sokakta satılan açık sütün sağlığa
zararlı mikroorganizmaların yok olması için 90-95 santigrat derecede en
az 10-15 dakika kaynatılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Uzm. Dr. Ahmet Özkul, kaynatma işlemiyle sütün besin değerinin
düştüğünü söyledi. Yapılan araştırmalarda, insan beslenmesi için önemli
bir besin maddesi olan sütün tüketiminin Türkiye'de düşük olduğunun
tespit edildiğini anlatan özkul, "Tüketilen içme sütünün büyük kısmının
da sağlıksız, açıkta satılan ve ısıl işlem görmemiş sütler olduğu
belirlendi. Bu sütlerdeki mikrobiyolojik kalite sorununu aşmanın tek
yolunun kaynatmak olduğunu unutmamak gerekir. Sütün kaynatılması
durumunda da besin değerinin azaldığı da bilinmeli" dedi.
Araştırmalarda, geleneksel kaynatmanın sütün besin değerine olan
etkisinin incelediğine işaret eden Uzm. Dr. Özkul, sokakta alınan açık
sütün sağlığa zararlı mikroorganizmaların yok edilmesi için uzun süre
90-95 santigrat derecede en az 10- 15 dakika kaynatılması gerektiğini
ifade etti. 15 dakikalık süre sonrasında çiğ sütteki vitaminin yüzde
66, riboflavin ve folik asitin yüzde 50, niasinin yüzde12 oranında
azaldığını, B12 vitaminindeki kaybın da 20 dakika sonunda yüzde 30'a
ulaştığını belirten özkul, şu bilgileri verdi: "Araştırmalar için
alınan numunelerin vitamin değerlerin de beklenilenin çok altında
olduğunu, sütlerin içine su katılmış olabileceğini düşünüyoruz. Satışı
yasak olmasına karşın Türkiye'de süt tüketiminin yüzde 62'si açıkta
satılıyor."
Cihan

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sütü kaynatmayın!

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Action Forumlar :: Sağlık & Sağlıklı Yaşam -
Powered by phpBB © Acemi Forum
Copyright © 2007 By [-İDLE-] & adegerli33