Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Hoşgeldiniz, Misafir
Son Ziyaretiniz: Perş. Ocak 01, 1970
Toplam Mesajınız: 17
 

AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

Tüm Sıvı Yağlara Güvenmeyin

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
**p£r!kIzI**
Asistan
Asistan
**p£r!kIzI**
Cinsiyet: Kadın
---www.acemi.yiz.biz---
Yaş : 33
Kayıt tarihi : 11/02/09
Mesaj Sayısı : 961
Nereden : Ankara
Lakap :
Tüm Sıvı Yağlara Güvenmeyin Vide
MesajKonu: Tüm Sıvı Yağlara Güvenmeyin Tüm Sıvı Yağlara Güvenmeyin EmptySalı Mart 17, 2009 8:51 pm

Bir önceki güncelde yağlarda bulunan esansiyel yağ asitlerinden Omega 3'lerin kalp krizi ve damar sertliğinden koruyucu özelliğinden bahsetmiştim.



Beslenmede yağlar söz konusu olduğunda katı yağların damar sertliği yapabileceği buna karşılık sıvı yağların ise sağlıklı olduğu düşünülür. Sıvı yağlarda doymuş yağ asitleri bulunmadığı için kolesterol yükselmesinde sorun yaratmayacağı söylenir. Genel olarak doğru olmakla beraber esansiyel yağ asitleri söz konusu olduğunda durum biraz farklılaşıyor. Omega 3'lerin olumlu etkileri olmasına karşın Omega 6 yağ asitleri ise kalp krizi riskini arttırıyorlar. Bir çalışmada mısırözü ya da soya yağında bulunan Omega 6 yağ asitlerinden zengin beslenen kişiler Omega 3'den zengin beslenenlere göre kalp krizine %800 oranında daha fazla yakalanmışlar.



Zeytinyağı farklı
Sıvı yağ olmasına rağmen zeytinyağı farklı bir özellik göstermektedir. Tüm yapılan çalışmalar zeytin yağının çok yararlı olduğunu göstermektedir. Omega 3 içeren bir yağ olmamasına rağmen zeytinyağına yararlı özelliğini kazandıran alfa linoleik asit adlı bir yağ asididir. Alfa linoleik asit keten tohumu ve hodan otu tohumu yağlarında da çok zengin olarak bulunmaktadır.



Omega 3'ler kanıtlandı
Özellikle balıkyağında bazı sıvı yağlarda ve yağlı tohumların bazılarında bulunan Omega 3 yağ asitlerinin yararlı etkisi geçen yıl Nisan ayında yayınlanan önemli tıp dergilerinden Circulation'da yer alan bir araştırmada söz konusu edildi. Günde 1 gram DHA/EPA türü Omega 3 yağ asidi alan kişilerde ani kalp krizi sonucu ölüm oranlarının %40 azaldığı bu kişilerde ayrıca kalpteki tehlikeli ritim bozukluğu görülme ihtimalinin de çok azaldığı gösterildi.

Bu tür çalışmalar üzerine Amerikan Kalp Sağlığı kuruluşu herkese daha bol balık yemeleri tavsiyesinde bulunuyor.
Balığı yağda kızartarak yemek yerine ızgara fırın ya da buğulama türünde tüketmek çok daha yararlı.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Tüm Sıvı Yağlara Güvenmeyin

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Action Forumlar :: Sağlık & Sağlıklı Yaşam -
Powered by phpBB © Acemi Forum
Copyright © 2007 By [-İDLE-] & adegerli33