Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Hoşgeldiniz, Misafir
Son Ziyaretiniz:
Toplam Mesajınız: 17
 

AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

Özgeçmiş Oluşturma

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
KaranLık
Co-Admin
Co-Admin
KaranLık
Cinsiyet: Kadın
---www.acemi.yiz.biz---
Yaş : 32
Kayıt tarihi : 12/02/09
Mesaj Sayısı : 5386
Nereden : DüşLerin İçinden
Lakap : (Küb)
Özgeçmiş Oluşturma Vide
http://www.acemi.yiz.biz
MesajKonu: Özgeçmiş Oluşturma Özgeçmiş Oluşturma EmptySalı Tem. 14, 2009 12:37 pm

Özgeçmişiniz işvereni başvurduğunuz pozisyona uygun niteliklere sahip olduğunuza inandırmanın ilk aşamasıdır.

Kapak Yazısı
Özgeçmişe ek olarak hazırlanan ve özgeçmişte belirtilmeyen kariyer hedeflerinizin ve kariyeriniz açısından önem taşıyan noktaların vurgulandığı yazı kapak yazısıdır. Özgeçmişinize yardımcı olarak hazırlanan bu bölüm bilgi ve becerilerinizi tümüyle anlatacağınız bir yazı değil özgeçmişinize destek olacak genel beklentilerinizi ortaya koyduğunuz bir metindir. Kapak yazısı size kendinizi tanıtma özgeçmişinizi kişiselleştirme beceri ve deneyimlerinizin işverenin ihtiyaçlarına uygunluğunu belirtme fırsatını sunar. Kapak yazısı işverenin sizi daha yakından tanımasına yardımcı olacak iletişim becerilerinizi detaya verdiğiniz özeni ve yazılı iletişiminizin kalitesini analiz edebilmesini sağlar.

Kapak yazısı okuyan kişinin ilgilenmesini sağlayabilmek için bir çeşit pazarlama yazısıdır. Başvurduğunuz pozisyonun gereklerine göre hazırlayacağınız yazıda neden bu pozisyona ilgi duyduğunuzu motivasyonunuzu ve işle ilgili güçlü yanlarınızı belirtin. Kariyer hedefleriniz ve amacınız yazınızda bulunması gereken olmazsa olmaz bölümlerden biridir.

Özgeçmişinizin tekrarı cümlelerinizin sıklıkla "ben" ile başlaması çelişkili cümleler uzun paragraflar imla ve gramer hataları ise yazınızda bulunmamasına dikkat etmeniz geren konulardır.

Dikkat edin: Hiçbir işveren hayat hikayenizi okumak istemez. Bu nedenle kapak yazınız kısa ve öz olmalıdır bir sayfayı geçmemelidir. Tek ve standart bir kapak yazısı yazmak yerine kapak yazınızı başvurduğunuz pozisyona ve şirkete göre kişiselleştirin ve imzalamayı unutmayın....

Özgeçmiş Yazma
Özgeçmiş başvurulan işe uygun özellikleri ve başarıları özetleyen bir sunumdur. İyi bir özgeçmiş sizin kim olduğunuzu bugüne kadar neler yaptığınızı ne tür becerileriniz olduğunu ne bildiğinizi ve ne yapmak istediğinizi anlatan bir özettir.

Bir çok kişi özgeçmişin iş başvurusunda formalite gereği hazırlanması gereken bir belge olduğunu düşünerek büyük bir yanılgıya düşerler. Profesyonel iş hayatında arzuladığınız iş teklifini almanızı ve mülakat aşamasına ulaşmanızı sağlayacak olan en etkili araç kurallara uygun olarak tasarlanmış şahsi hedeflerinizi ve yeteneklerinizi içeren özgeçmişinizdir. Özgeçmişin önemi sizi hiç tanımayan yöneticilere kendinizi tanıtacak bir satış belgesi özelliği göstermesinden kaynaklanır. Özgeçmişinizin etkileyici ve dinamik olması sizin diğer adaylar arasında ön plana çıkmanızı kolaylaştıracaktır. İyi bir özgeçmiş işverenin ilgisini çekmeli hakkınızda iyi bir izlenim yaratmalı sahip olduğunuz ya da başvurulan işle ilgili niteliklerinizi ön plana çıkarabilmelidir.

Özgeçmiş hazırlamaya başlamadan önce hedeflerinizi çok iyi belirlemeli ve bu hedefe yönelik olarak özgeçmişinizi hazırlıyor olmalısınız. Genel olarak bilgi beceri ve başarılarınızı yansıtmak üzere hazırlayabileceğiniz özgeçmişinizi spesifik olarak bir pozisyona başvuracak şekilde de hazırlayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda hazırlanan özgeçmiş o işin gerekliliklerine göre hazırlanmış olmalıdır. Belirlenmiş iş için gerekli bilgi beceri ve kişilik özellikleri incelenerek hazırlanmış bir özgeçmiş daha başarılı sonuç verecek ve o işe sizin diğer kişilere göre daha uygun olabileceğinizi gösterebilecektir.

Özetle tek ve standart bir özgeçmiş yerine başvurulan işin özelliklerine göre şekillendirilmiş özgeçmişler hazırlamak daha yararlı olacaktır.

Ülkemizde ilan edilen herhangi bir pozisyon için yüzlerce başvuru yapıldığını ve gerçekten zamanı kısıtlı olan yöneticilerin her özgeçmiş için arzu edilen oranda zaman bulamayacağını düşünürsek "en iyi özgeçmiş en basit olarak hazırlanmış olandır" sonucuna varabiliriz.

İdeal bir özgeçmiş nasıl olmalıdır?
Kesinlikle el yazısı kullanılarak oluşturulmamalıdır.
Bilgisayarla yazılmış özgeçmiş en iyi sonucu verir.
Yazı karakterini seçerken gözü yoran süslü karakterlerden uzak durulması gerekir (En okunaklı yazı karakterlerinin Times new roman veya arial olduğu tespit edilmiştir).
Okunaklılığı kaybetmemek için 10 puntodan küçük karakter kullanmayın.
Gereğinden fazla koyu (bold) yatık (italik) veya altı çizili paragraflara yer vermeyin.
Kullanılacak en uygun kağıt rengi beyazdır. Ancak abartılı olmamak kaydıyla açık gri ve fildişi renkli kağıtlar da kullanabilirsiniz.

Bir özgeçmişte neler bulunmalı?
Bir özgeçmişte yer alması gereken temel bilgiler:

Kişisel bilgiler: İsim soyisim adres telefon e-mail doğum tarihi gibi bilgilerden oluşur.
Kariyer hedefi: Kısa ve öz bir şekilde kariyer hedefinizi istediğiniz işin niteliklerini tanımladığınız alandır. Eğer kapak sayfasında kariyer hedefinizden bahsettiyseniz özgeçmişinizde tekrar bahsetmenize gerek yoktur.
İş Deneyimi: En son iş deneyiminizden başlayarak tüm iş deneyimlerinizi söz konusu işlerinizdeki sorumluluk ve başarılarınızı belirterek yazacağınız alandır. Burada önemli olan tarihler arasında tutarsızlık olmamasıdır.
Eğitim: En son mezun olduğunuz ya da halen devam ettiğiniz okuldan başlayarak mezun olduğunuz liseye kadar olan süreci tanımlayacağınız alandır.
Yeterlilikler: İş yaşamınızda önemli olacağını düşündüğünüz teknik ve teknik olmayan bilgi ve becerilerinizi içerir. Bilgisayar ve yabancı dil teknik bilgiler katıldığınız kurs ve seminerler burada yer alabilecek bilgilerdir.
İlgi alanları ödüller gönüllü faaliyetler yayınlanmış eserler gibi bilgiler başvurulan iş ya da kariyer hedefleri açısından önem taşıyorsa bahsedilmelidir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Özgeçmiş Oluşturma

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Acemi Forum Eğitim & Öğretim :: Meslekler Rehberi -
Powered by phpBB © Acemi Forum
Copyright © 2007 By [-İDLE-] & adegerli33