|
Konu: Lahana Turşusu Cuma Ocak 23, 2009 1:50 am |
|
|
1 Adet orta büyüklükte 40dk ** 20
lahana 1 kilo serke 10 Diş sarmısak Yeteri kadar su ve tuz
· Turşu için küçük, sıkı kelle yapan beyaz lahana kullanılır.
· · Önce lahananın dış yapraklarını temizleyin.
· · Lahananın dip tarafını oyup koçanını çıkartın ve lahanayı dörde bölün.
· · Bir bıçakla lahanaları kıyın. Büyükçe bir tepsiye kıydığınız lahanaları boşaltıp tuzla ovunuz.
· · Tuzlayıp iyice ovduğunuz lahanaları tepsinin ortasına toplayın.
· · Üzerine bir tahta veya küçük bir tepsi yerleştirin, tepsinin de üzerine herhangi bir ağırlık koyup (mesala su dolu bir tencere) 6-7 saat bekletin.
· · Bu işlemi akşamdan yaparsanız sabaha hazır olur.
· · Sarmısakları ayıklayıp, tuz ile birlikte dövün.
· · Sirkeyle dövülmüş sarmısağı karıştırıp turşu yapacağınız zamana kadar bekletin.
· · Lahanaları silkeleyip turşu kabına veya cam kavanoza yerleştirin.
· · İyice bastırmak için bir ağırlık koyun.
· · Hazırladığınız sarmısaklı tuzlu sirkeyi lahanaların üzerine dökün.
· · Lahamaların üstünü kapatacak kadar su ilave edin.
· · 10 gün içinde, zaman zaman suyunu savurduğunuz turşunuz hazır olur.
· · Turşuyu daha çabuk yapmak için daha önceden biraz haşlayarak aynı işlemi yaparsanız, 2 gün içinde yenecek duruma gelir.
· · Arzu eden sirkeye kırmızı biber de katabilir, içine limon dilimleride koyabilir.
· · Ayrıca renginin penbe olmasını istiyorsanız içine bir miktar kıyılmış mor lahana da koyabilirsiniz. |
|