2
enginar1/2
limonun suyu
250 g balık (beyaz etli)
1 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
2
soğan (ince doğranmış)
2 çorba kaşığı un
2 su bardağı balık suyu
350 g
patates (kabukları soyulup, küçük küpler halinde doğranmış)
1 iri
havuç (kabuğu
kazınıp, küçük küpler halinde doğranmış)
1 defne yaprağı
1/4 tatlı kaşığı kekik
1/4 tatlı kaşığı hint
cevizi rendesi
1/4 tatlı kaşığı tuz
bir tutam beyaz
biber2 su bardağı
süt1 tatlı kaşığı kırmızı
biberBir tencereye su doldurup,
limon suyunu ekleyerek, bir kenara bırakın.
Enginarlardan birinin dış kabuklarının 2 - 3 katını ayıklayıp atın. 4
cm kadar yükseklikten yatay olarak kesip, kaşıkla ortalarındaki tüylü
bölümü temizleyin. Keskin bir bıçakla sapını kesip attıktan sonra,
kalan yeşil kabukları,
elma soyar gibi çepeçevre alın. Sonra
enginarları, kararmaması için tenceredeki
limonlu suya atın. Aynı işlemleri, öbür
enginar için yineleyin.
Bir tencereye 3 bardak su
koyunbalık etlerini iyice yumuşayana kadar haşlayın. Tencereyi ateşten alıp,
balıkları delikli kepçeyle bir tabağa çıkarın. Tencerenin dibinde kalan
balık suyunu bir kâseye aktarın.
Tencereyi akar su altında çalkalayıp, kuruladıktan sonra, orta ateşe oturtun. ayçiçekyağını ekleyip, ısınınca
soğanları
katın ve ara sıra karıştırarak, saydamlaşıncaya kadar (yaklaşık 4
dakika) pişirin. Sürekli karıştırarak unu yedirip, balıkların haşlama
suyunu ekleyin ve koyu bulamaç kıvamı alıncaya kadar karıştırmayı
sürdürün.
Patatesler,
havuçlar, defne yaprağı, kekik, hint
cevizi rendesi, tuz ve beyaz
biberi katıp, tencerenin kapağını yarı yarıya kapatarak, sebzeleri yaklaşık 10 dakika pişirin. Defne yaprağını çıkarıp atarak,
patatesler ve
havuçlar yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 5 dakika) pişirmeyi sürdürün. Tencereyi ateşten alıp, bir kenara bırakın.
Başka bir tencereye 1 litre (4 su bardağı) su koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak, suyu bir taşım kaynatın. Kaynayınca
enginarları katıp, ateşi kısarak,
enginarları, bir bıçağın ucu kolayca batıncaya kadar (yaklaşık 15 dakika) haşlayın. Tencereyi ateşten alıp,
enginarları bir süzgeçte süzerek, bir kenarda soğumaya bırakın. Elle tutulacak kadar soğuyunca, zar biçiminde doğrayın.
Enginar parçalarını öbür tenceredeki karışıma katıp, tencereyi orta
ateşe oturtarak, bir taşım kaynatın. Kaynayınca karıştırarak
sütü ve tabaktaki balık etlerini ekleyip, ateşi kısın ve 3 - 4 dakika pişirin. Tencereyi ateşten alıp, kırmızı
biberi serperek, karıştırın ve çorbayı bekletmeden servis yapın.