3 litre için;
1,5 kg
dana (ya da
sığır) döşü (7,5 cm 'lik parçalara kesilmiş)
1,5 kg
dana (ya da
sığır) kemiği (kırılmış)
2
soğan (her biri 4'e bölünmüş)
2
kereviz (kıyılmış)
2
havuç (dilimlenmiş)
3 diş
sarımsak (ayıklanmadan dövülmüş)
8 tane kara
biber3 karanfil
1/2 tatlı kaşığı kekik
1 defne yaprağı
Önce fırınınızı 220°C'a ısıtın. Ateşe dayanıklı büyük bir cam kaba etler, kemikler,
kerevizler,
havuçlar ve
soğanları koyup, kabı fırına vererek, malzeme kahverengileşinceye kadar (yaklaşık 1 saat) pişirin.
Kabı fırından alıp, içindekileri büyük bir tencereye aktarın. Fırından
aldığınız cam kaba 1/2 litre (yaklaşık 2 su bardağı) su koyup, bir
spatulayla dibine yapışmış malzemeyi
kazıyarak, bu suyu tencereye boşaltın. Sarmısak, karanfiller ve kara
biberleri
ekleyip, malzemenin üstünü örtecek kadar su koyduktan sonra, tencereyi
orta ateşe oturtun ve bir taşım kaynatın. Kaynayınca ateşi kısın ve
yüzeyde biriken köpükleri alıp atın. Kekik ve defne yaprağını ekleyip,
ara sıra yüzeyde biriken köpükleri atarak, kısık ateşte 4 saat pişirin.
Tencereyi ateşten alıp, et suyunu bir tel süzgeçten büyük bir kâseye
süzerek (süzgeçte kalanları atın), yüzeyindeki yağı temizleyin.
NOT: Etler, kemiker ve sebzelerin fırında pişirilmesi, et suyuna güzel bir kahverengilik
kazandırır. Suyu yeterince kahverengi bulmazsanız, küçük bir tencereye 1 çorba kaşığı
domatespüresi koyup, kısık ateşte sürekli karıştırarak, koyu bir renk alıncaya
kadar (yaklaşık 3 dakika) pişirin. Sonra bu püreyi, pişme süresinin
tamamlanmasına 1 saat kalınca et suyuna katın.