Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Hoşgeldiniz, Misafir
Son Ziyaretiniz:
Toplam Mesajınız: 17
 

AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

Yükseköğrenim Çalıştayı bildirgesi: Meslekî eğitim teşvik edilmeli

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
[-İDLE-]
Administrator
Administrator
[-İDLE-]
Cinsiyet: Erkek
---www.acemi.yiz.biz---
Yaş : 32
Kayıt tarihi : 07/06/08
Mesaj Sayısı : 4208
Nereden : Ankara
Lakap : WeBmAsTeR
Yükseköğrenim Çalıştayı bildirgesi: Meslekî eğitim teşvik edilmeli Vide
http://acemi.yiz.biz
MesajKonu: Yükseköğrenim Çalıştayı bildirgesi: Meslekî eğitim teşvik edilmeli Yükseköğrenim Çalıştayı bildirgesi: Meslekî eğitim teşvik edilmeli EmptyPtsi Tem. 27, 2009 3:26 am



Yükseköğrenim Çalıştayı bildirgesi: Meslekî eğitim teşvik edilmeli
Yükseköğrenim Çalıştayı bildirgesi: Meslekî eğitim teşvik edilmeli Calistay
Vakıf Üniversiteleri Birliği tarafından düzenlenen çalıştayda meslekî eğitimin teşvik edilmesi istendi. Katsayı problemi-nin meslek seçimini sağlıksızlaştırdığına vurgu yapıldı. Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yıldırım Üç-tuğ, "Meslekî eğitim özendirilmeli, meslek lisesi diplomasının değerini artıracak önlemler alınmalı." ifadesini kullandı.


Yükseköğretim Kurulu'nun katsayı engelini kaldırmasına destek veren üniversite rektörleri, meslekî eğitimin özendirilmesi gerektiği görüşünde birleşti. The Marmara Oteli'nde iki gündür devam eden Vakıf Üniversiteleri Birliği Çalıştayı'nın sonuç raporu açıklandı. Çalıştayda 'Yükseköğretime giriş', 'YÖK'ün vizyonu', 'Yükseköğretimde yönetim ve denetim' ile 'Finans' başlıkları ayrı ayrı tartışıldı. Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, yükseköğretime girişin önündeki engelleri sıraladığı konuşmasında meslekî eğitimin önemine vurgu yaptı. Liselerin yalnızca akademik yetenekler kazandırmaya yönelik bir eğitim olarak algılandığını, beceri kazandırmaya yönelik boyutunun önemsizleştirildiğini dile getiren Üçtuğ, katsayı probleminin de meslek seçimini sağlıksızlaştırdığını söyledi. Sınavların genç nüfus üzerinde aşırı ruhsal baskı oluşturduğu ve lise müfredatlarını ağırlaştırdığını belirten Üçtuğ, problemlerin çözümü için iki radikal öneride bulundu: "Üniversitelere kapasitelerinin üzerinde öğrenci yerleştirilmemeli, elemeler 1. ve 2. sınıftan sonra üniversite tarafından yapılmalı. Sınav skora yönelik olmalı, sıralama ve yerleştirme işlevi ortadan kaldırılmalı." Uçlu, mevcut sınav sisteminde yapılacak iyileştirmeleri ise şöyle sıraladı: "Meslekî eğitim özendirilmeli, meslek lisesi diplomasının değerini artıracak önlemler alınmalı. Meslek yüksekokulları üniversitelerin bünyesinden çıkarılarak, meslek lisesi-meslek yüksekokulu bütünleşmesi sağlıklı hale getirilmeli. Liselerdeki alan sayısı azaltılmalı, alanlar arası geçiş esnek hale getirilmeli, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı tamamen kaldırılmalı, sınavda sadece çoktan seçmeli değil, açık uçlu sorular da sorulmalı."
'Yükseköğretim Vizyonu' başlıklı sunumu gerçekleştiren Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ziya Selçuk ise mevcut YÖK'ün yapısal olarak gereksinimleri karşılamadığını dile getirdi. "1980'lerde az sayıda üniversite için oluşturulan vizyon bugün 139 üniversite için işlevsel görülmemektedir." diyen Selçuk, her üniversitenin kendi potansiyelini ulusal ve uluslararası standartlara göre gerçekleştirmesine imkan sağlanması gerektiğini savundu. Selçuk, amaçlarını şöyle sıraladı: "Dünya üniversiteleri arasında rakabetçi bir yer edinmek ve bölgesel bir cazibe merkezi olabilmek. Evrensel değerlerle daha hızlı ve etkin bütünleşme sağlamak."
Üniversitelerde finans sorunu ve çözümüne yönelik çalıştay raporunu açıklayan Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kürşat Aydoğan ise devletin eğitim bankası kurup öğrencilere uzun dönemli kredi desteği sağlaması gerektiğini ifade etti. Maddi durumu yerinde olmayan öğrencilere uzun dönemli eğitim kredisi verilmesi önerisinde bulunan Aydoğan, şunları söyledi: "Yurtdışına doktora için öğrenci gönderilmesinde istenilen başarıya ulaşılmıyor. Bu öğrenciler Türkiye'de de eğitilebilir. Devlet kontrolünde mevcut bankacılık sisteminden yararlanılarak verilecek eğitim kredisi özellikle maddi durumu yerinde olmayan öğrencileri sevindirecektir."
YÖK: İstanbul'da düzenlenen eğitim çalıştayının bizimle ilgisi yok
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), 'Türkiye'de Yükseköğretimin Sorunları' isimli çalıştay ile YÖK'ün bir ilgisinin bulunmadığını bildirdi. YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, basında yer alan bazı haberlerde, önceki gün gerçekleştirilen "Türkiye'de Yükseköğretimin Sorunları adlı çalıştayın YÖK tarafından düzenlendiğinin" ifade edildiği belirtilerek, "Adı geçen çalıştay organizasyonunda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının kesinlikle katkısı ve ilgisi yoktur." denildi. Bu arada çalıştay sırasında önceki gün gözaltına alınan 11 üniversite öğrencisi serbest bırakıldı. Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemleri tamamlanan 11 öğrenci, adliyeye sevk edildi. Dosyayı inceleyen savcı, kimlik tespitleri yapıldıktan sonra öğrencilerin serbest bırakılmasına karar verdi. Bunun üzerine bir polis minibüsünde tutulan öğrenciler serbest bırakıldı.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Yükseköğrenim Çalıştayı bildirgesi: Meslekî eğitim teşvik edilmeli

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Güncel :: Güncel Haberler -
Powered by phpBB © Acemi Forum
Copyright © 2007 By [-İDLE-] & adegerli33