Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Hoşgeldiniz, Misafir
Son Ziyaretiniz:
Toplam Mesajınız: 17
 

AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

Türkiye'deki Akarsu ve Barajlar

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
d3rY@
Moderatör
Moderatör
d3rY@
Cinsiyet: Kadın
---www.acemi.yiz.biz---
Yaş : 31
Kayıt tarihi : 02/07/08
Mesaj Sayısı : 4509
Nereden : evden :D (ank)
Lakap : şeker :P
Türkiye'deki Akarsu ve Barajlar Vide
http://www.acemi.yiz.biz
MesajKonu: Türkiye'deki Akarsu ve Barajlar Türkiye'deki Akarsu ve Barajlar EmptySalı Tem. 14, 2009 1:34 pm

3.4. İÇANADOLU BÖLGESİ’NDEKİ AKARSULAR



3.4.1. PORSUK ÇAYI

Sakarya Irmağı’ nın en uzun kolu olan akarsuyun uzunluğu 448 km.’ dir. Kütahya’ da Dumlupınar’ ın güneyinde Ahır Dağı’ nın yamaçlarından doğan Bayatçık Deresi, Altıntaş ovasında Kızıltaş Suyu ile birleşerek Porsuk adını alır. Kuzeye doğru akan Porsuk Çayı Kütahya Ovası’ nın doğusundan geçtikten sonra, kuzeydoğuya dönerek Eskişehir’ e girer, Eskişehir doğu-batı doğrultusunda akışını sürdüren Porsuk, Ankara il sınırını geçtikten hemen sonra Sakarya Irmağı’ na dökülür. En önemli kolu Felent Çayı olan Porsuk üzerinde aynı adı taşıyan iki baraj kuruludur.



3.4.2. DELİCE IRMAĞI

Kızılırmak’ ın kolu olup uzunluğu 426 km.’ dir. Yukarı Kızılırmak bölümünde Akdağ’ ın batı eteklerinden doğan derelerin birleşmesi ile Boğazlıyan Suyu adı altında ortaya çıkar. Şefaatlı İlçesi yakınında Kanak Çayı’ nı, Fazıl Çelikli yöresinde Bozok (Yozgat) Çayı’ nı, Kılıçözü, İnandık, Acısı derelerini alır. Kuzeye yöneldikten sonra Budaközü Çayı’ nı alır. Kızılımak’ a karışır. Az engebeli yerlerden, geniş bir vadi tabanına akar. Yaz sonunda suları iyice azalır.



3.5. KARADENİZ BÖLGESİ’NDE Kİ AKARSULAR



3.5.1. KIZILIRMAK

Adını akarsu yatağının tabanında bulunan, 3. zaman ortalarında çökelmiş Kırmızı renkteki kumlu-killi tortudan alır. Sivas’ ın Zara ilçesinin doğusundaki Kızıl ve Dumanlı Dağları’ ndan kaynaklanır. Batıya doğru akarak İmranlı ve Zara önünden geçer. Hafik yönünde güneybatıya yönelir. Sivas’ ın 2 km. güneyinde soldan Tecer Suyu’ nu, sağdan Kanlıırmak’ ı alır. Daha sonra güneybatıya doğru akışını sürdüren Kızılırmak, Kaseri’ nin 30 km. güneyinden geçer ve soldan Karasu’ yu alır. Avanos önünde en güney noktasına varan ırmak, doğrultu değiştirir; önce batıya, Gülşehir önünde de kuzeye yönelir. Kırşehir’ in 17 km. güneyinden geçip kuzeye doğru akar. Bu bölgedeki darboğazlarda ırmak üzerinde iki büyük baraj kuruludur: Hirfanlı ve Kesikköprü barajlarından sonra güney-kuzey doğrultusunda Kalecik önlerinde kuzeydoğuya akar. Çankırı’ nın güneydoğusunda, soldan Acısu ile, sağdan en uzun kolu olan Delice ırmakla bileşir. Kuzey Anadolu dağları arasından geçip Tosya Ovası’ ndan gelen Devrek Çayı’ nı aldıktan sonra set bir kıvrımla kuzeydoğuya döner ve Gökırmak’ la birleşir. Hemen sonra keskin bir dirsekle önce güneydoğu, sonra kuzeydoğu doğrultusunda bir yaya çizen ırmak ormanlık dar boğazlardan geçer. Bafra önünde büyük bir delta ovası oluşturur ve tek bir kol halinde Bafra Burnu’ ndan Karadeniz’ e dökülür. Akışı oldukça düzensiz olan ve havza alanı 78 180 km2’, uzunluğu 1335 km.’ yi bulan Kızılırmak’ ın suları yazın alçalarak Ağustos’ ta en düşük düzeye iner. Şubat ayından sonra sürekli yükselen su düzeyi Nisan ayında en yüksek noktasına ulaşır.



3.5.2. YEŞİLIRMAK

Sivas’ ta Kösedağ’ ın 2801 m. Yükseltili batı yamaçlarından kaynaklanan Tozanlı (Yeşilırmak), Tokat Dağları’ ndan doğan Çekerek ve Gümüşhane’ den doğan Kelkit Irmağı’ nın birleşmesi ile oluşur. Havzası 36114 km2’ dir. Tozanlı Çayı, Sivas ve Tokat illerinde aktıktan sonra, bir süre Tokat-Amasya il sınırını çizer. Önce Çekerek sonra Kelkit Irmağı ile birleşir. Samsun topraklarına girmeden önce Canik Dağları’ nda küçük ovalar ve darboğazların yer aldığı ormanlık bir bölgeden geçer. Buradan sonra Çarşamba Ovası’ na ulaşır ve Samsun il sınırları içinde kuzeye doğru akarak geniş bir delta oluşturur. Irmak, Çarşamba ilçesini ikiye bölerek ovanın kuzeydoğu ucundaki Civa Burnu’ ndan Karadeniz’ e dökülür. Irmağın kıyıda oluşturduğu alüvyon deltasının alanı yaklaşık 1000km2’ dir. Yeşilırmak havzası kuzeyde Karadeniz ve Çoruh, güneyde Fırat ve Kızılırmak, batıda Kzılırmak havzaları ile çevriliridir. Düzensiz akış, zaman zaman taşkınlara ve tarım alanlarının zarar görmesine yol açar. Havzada genellikle tütün ve şekerpancarı tarımı yapılır. Orta Yeşilırmak havzasında 3 büyük vadi vardır. Bu vadiler Karadeniz’ e doğru gidildikçe genişler ve Yeşilırmak Platosu’ nun oluşturur. Platonun doğu ve güneyi yüksek dağlarla çevrilidir. Yeşilırmak’ ın uzunluğu 519 km.’ dir.



3.5.3. SAKARYA IRMAĞI

Afyonkarahisar’ ın kuzeydoğusunda Emirdağ ve Beydağların eteklerinde küçük dereler ve Sakaryabaşı pınarı denen gür akışlı kaynak bölgesinden doğar. Önce kuzeye doğru akarak İç Anadolu Bölgesi’ ne girdikten sonra asıl vadisine iner ve doğuya doğru ilerlemeye başlar. Arayit Dağı’ nı güney ve doğudan çevreleyerek kuzeye döner. Bu akış yönünde sol taraftan en uzun kolu Porsuk, sağ taraftan Ankara ve Kırmir çaylarını alan Sakarya, Sündiken Dağları’ nı doğu ve kuzeyden çevreleyerek batıya döner. Batıya dönme yerinde kurulan Sarıyar Baraj’ ı, gerisinde 48 km2’lik bir yapay göl oluştururken göl alanının az ilerisinde daha küçük ölçekli Gökçekaya baraj gölü başlar. Bilecik yakınlarında kuzeye döner. Bu yönde sağdan Göynük, soldan Göksu’ yu alıp Geyve Boğazı’ na girer. Buradan Adapazarı ovasına açılan ırmak, Sapanca Gölü’ nün fazla suyunu da alarak Karadenize’ e dökülür. Özellikle ilkbaharda çok bol su taşıyan Sakarya ırmağının 58 000 km2’ lik bir su toplama alanı 824 km.’ lik uzunluğu vardır.



3.5.4. ÇORUH IRMAĞI

Mescit dağ kütlesinin batı yamaçlarından doğup, önce güneybatı yönünde akar. Bayburt yakınlarında kuzeye doğru yönelir. Hart Ovası’ nda Pulur Suyu’ nu aldıktan sonra, birden doğuya döner; Çoruh dağları arasında daralıp genişleyen oluk biçimindeki vadiden akarak kuzeydoğuya yönelir. Oltu Çayı’ nın Tortum Suyu’ nu, Artvin yakınlarında Berta-Şavşat Suyu’ nu aldıktan sonra kuzeybatıya döner ve Muratlı yakınlarında Gürcistan’ a geçer. Kimi kesimler ulaşıma elverişli ırmağın Türkiye sınırları içerisindeki uzunluğu 450 km. dolayındadır.



3.6. DOĞU ANADOLU BÖLGESİ’ NDEKİ AKARSULAR



3.6.1. ARAS IRMAĞI

Bingöl Dağı’ ndan doğar. Erzurum-Kars yaylasının güneydoğusundan geçerek, doğuya yönelir. Soldan aldığı Arpaçayı ile sınır çizerek Hazar denizi’ ne dökülür. Aras’ ın suyu ilkbaharda en yüksek seviyesine ulaşır, yaz sonunda alçalır. Erzurum’ un güneyindeki Karagöl, Nalbant, Palandöken, Yıldırım, Sakaltutan gibi dağlardan aldığı kollarla büyüyen Aras, Iğdır Ovası’ nda Abaran, Zengi, Zengimar, Vadi, Nahcivan, Karasu gii çay ve ırmaklarla beslenir. Aras Irmağı’ nın Türkiye toprakları içinde uzunluğu 548 km. bütün uzunluğu ise 1059 km.’ dir.



3.6.2. KARASU

Murat Suyu ile birlikte Fırat’ ı oluşturan ırmağın uzunluğu 160 km.’ dir. Erzurum Ovası’ nın kuzeydoğusundaki Dumlu Dağı’ ndan doğar, batıya doğru akarak Gürcü Boğazı’ ndan geçip Erzurum Ovası’ na iner. Ovanın batısında Serçene Deresi’ ni aldıktan sonra Aşkale Boğazı’ ndan Erzincan İl sınırına girer. Önce güneye sonra güneybatıya yönelerek Tercan düzlüklerini aşar. Tercan ilçesinin güneybatısında Tuzla Suyu’ nu alır. Ardından batıya doğru akışını sürdürerek, Erzincan’ı baştan başa kat eder. Munzur Dağları’ nın kuzeybatısından set bir dirsekle güneye döner. Keban’ ın 12 km. kuzeyinde Murat Suyu ile birleşerek Fırat’ ı oluşturur.



3.6.3. MURAT SUYU

Karasu ile birlikte Fırat Irmağı’ nın oluşturan akarsu 722 km’ dir. Van Gölü’ nün kuzeyinde Aladağ’ dan doğar. Bingöl Dağları’ ndan inen Hınıs Suyu’ nun Nemrut Dağları’ ndan inen Karasu’ yun, Bingöl il topraklarında Gönük Çayı’ nın, Elazığ topraklarında Harinket Suyu ve Munzur-Peri sularını aldıktan sonra Keban Baraj Gölü’ ne dökülür.



3.6.4. BOTAN ÇAYI (ULUÇAY)

Hakkari’ nin kuzeyindeki dağlık kesimlerden kaynaklanır. Siirt’ in güneybatısında Bitlis Çayı ile birleşir. Bu kesimlerde Buhtan Çayı ile de bilinen Botan Çayı güneye doğru yönelip Til yakınlarında Dicle Irmağı’ na karışır. Uzunluğu 268 km.’ dir.





3.7. GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ’ NDEKİ AKARSULAR



3.7.1. FIRAT

Anadolu’ da doğup, Suriye’ nin doğu bölgelerinden ve Irak’ tan geçip Elkurna’ da Dicle ile birleşerek Şattülarap adı ile Basra körfezine dökülür. Tüm uzunluğu 2780 km., Türkiye sınırları içerisindeki uzunluğu 1263 km.’ dir. Fırat, Karasu ve Murat suyunun birleşmesi ile oluşur. Karasu Erzurum’ un kuzeydoğusunda yer alan Dumlu Dağı’ ından doğar. Erzurum ve Erzincan ovalarından, Munzur’ un kuzeyindeki darboğazlardan geçerek Elazığ il sınırları içine irer. Murat Suyu Van Gölü’ nün kuzeyindeki Aladağ’ ın kuzey eteklerinde doğar. Karaköse’ den geçtikten sonra Elazığ topraklarına girer. Bu iki ırmak Keban ilçesinin kuzeyinde 675 km2’ lik Keban Baraj Gölü’ ne döküldükten sonra Fırat’ ı oluştururlar. Fırat önce güney, sonra güneybatı yönünde akar. Malatya Ovası’ nın doğu kenarından geçerken Kuruçay ve Takmaçay’ ını alır. Malatya, Elazığ sınırını izleyerek Gerger önlerinde Adıyaman’ a girer. Kahda Suyu ve Göksu’ u aldıktan sonra güneye yönelir. Carablus demiryolu köprüsü altından geçerek, Suriye’ ye girer. Burada ve Irak’ ta yarı çöl topraklarda akar, suları oldukça azalmış olarak Basra Körfezi’ ne dökülür. Fırat’ ın suları kışın yağışların etkisi ile yükselerek zaman zaman taşkınlara yol açar. Ekim ayına doğru oldukça azalır.



3.7.2. DİCLE IRMAĞI

Anadolu topraklarında doğup Diyarbakır ve U_Irak’ tan geçtikten sonra Fırat Irmağı ile birleşip Şattülarap adı altında Basra Körfezi’ ne dökülür. Tüm uzunluğu 1900 km. olan Dicle’ inin 523 km.’ lik bölümü Türkiye sınırları içindedir. Elazığ’ ın güneydoğusunda Gölcük Gölü’ nden (Hazar Gölü) doğar. Maden Dağları’ nı derin bir yarma vadiye geçtiği kesimlerde adı Maden Çayı’ dır. Maden kasabasını geçtikten sonra güneye yönelerek Diyarbakır yakınında bir dirsek oluşturarak doğuya döner. Bu kesimde Anbar Çayı, Kuruçay, Hazro Çayı’ nı, Raman dağı yakınlarında Batman Suyu’ nu alarak doğuya doğru akışını sürdürür. Siirt’ in güneybatısında en uzun kolu Botan Çayı’nı alarak güneye döner. Cizre kasabası önünden Habur Suyu kavşağına dek 40 km. boyunca Türkiye-Suriye sınırını çizerek Irak topraklarına girer. Aşağı Musul’ da Hakkari bölgesinden gelen büyük ve küçük Zap sularını alır. Basra’ nın 64 km. yukarısında El-Kurna’ da Fırat’ la birleşip Basra Körfezi’ ne dökülür. Dicle’ nin suları yağışın az olduğu yaz sonlarında azalır. Irmağın yukarı çığırında, dağlarda bulunan karların erimesiyle Nisan-Mayıs aylarında suları çoğalır. Bağdat yakınlarında ortalama debisi 1240 m3/s dir, bu kesimde kurak ve yağışlı mevsimler arasında büyük debi farkları görülür. Debisi ya sonunda 337 m3/s iken ilk baharda 3000 m3/s’ yi aşar.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
d3rY@
Moderatör
Moderatör
d3rY@
Cinsiyet: Kadın
---www.acemi.yiz.biz---
Yaş : 31
Kayıt tarihi : 02/07/08
Mesaj Sayısı : 4509
Nereden : evden :D (ank)
Lakap : şeker :P
Türkiye'deki Akarsu ve Barajlar Vide
http://www.acemi.yiz.biz
MesajKonu: Geri: Türkiye'deki Akarsu ve Barajlar Türkiye'deki Akarsu ve Barajlar EmptySalı Tem. 14, 2009 1:35 pm

***KESİKKÖPRÜ BARAJI

Ankara Barajın Yeri

Sulama ve enerji Amacı

1959 - 1966 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak +Kaya Gövde dolgu tipi

900 000 m3 Gövde hacmi

49.10 m Yükseklik (talvegden)

95.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

6.50 km2 Normal su kotunda göl alanı

11 860 ha Sulama alanı

76 MW Güç

250 GWh Yıllık üretim



***ÇUBUK I BARAJI

Ankara Barajın Yeri

İçme-kullanma ve sanayi suyu temini, taşkın kontrolü Amacı

1930 -1936 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Beton ağırlık Gövde dolgu tipi

120 000 m3 Gövde hacmi

25 m Yükseklik (talvegden)

12.50 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

0.94 km2 Normal su kotunda göl alanı

3 hm3 Yıllık içme suyu



***GÖLBAŞI BARAJI

Bursa Barajın Yeri

Sulama, Taşkın kontrolü Amacı

1933-1938 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak Gövde dolgu tipi

320 000 m3 Gövde hacmi

10.70 m Yükseklik (talvegden)

12.75 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

1.74 km2 Normal su kotunda göl alanı

2 100 ha Sulama alanı



***ELMALI BARAJI

İstanbul Barajın Yeri

İçme,kullanma ve sanayi suyu temini Amacı

1952 - 1955 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Beton Ağırlık Tipi

103 000 m3 Gövde hacmi

42.50 m Yükseklik (talvegden)

10.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

---- Normal su kotunda göl alanı

10 hm3 Yıllık içme suyu



***SARIYAR BARAJI

Ankara Barajın Yeri

Enerji Amacı

1950 - 1956 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Beton Ağırlık Tipi

568 000 m3 Gövde hacmi

90.00 m Yükseklik (talvegden)

1 900.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

83.83 km2 Normal su kotunda göl alanı

160 MW Güç

400 GWh Yıllık üretim



***SEYHAN BARAJI

Adana Barajın Yeri

Sulama, Taşkın kontrolü, Enerji Amacı

1953 - 1956 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak Gövde dolgu tipi

7 500 000 m3 Gövde hacmi

50.70 m Yükseklik (talvegden)

1 200.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

67.82 km2 Normal su kotunda göl alanı

174 000 ha Sulama alanı

59 MW Güç

350 GWh Yıllık üretim



***KEMER BARAJI

Aydın Barajın Yeri

Sulama, Taşkın kontrolü,Enerji Amacı

1954-1958 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Beton Ağırlık Tipi

740 000 m3 Gövde hacmi

180.50 m Yükseklik (talvegden)

544.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

14.75 km2 Normal su kotunda göl alanI

27 263 ha Sulama alanı

48 MW Güç

143 GWh Yıllık üretim



***HİRFANLI BARAJI

Kırşehir Barajın Yeri

, Enerji, Taşkın kontrolü Amacı

1953 - 1959 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Kaya Gövde dolgu tipi

2 000 000 m3 Gövde hacmi

78.00 m Yükseklik (talvegden)

5 980.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

263.00 km2 Normal su kotunda göl alanı

128 MW Güç

400 GWh Yıllık Üretim





***DEMİRKÖPRÜ BARAJI

Manisa Barajın Yeri

Sulama, Taşkın kontrolü, Enerji Amacı

1954 - 1960 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak Gövde dolgu tipi

4 300 000 m3 Gövde hacmi

74.00 m Yükseklik (talvegden)

1 320.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

47.66 km2 Normal su kotunda göl alanı

99 220 ha Sulama alanı

69 MW Güç

193 GWh Yıllık üretim



***APA BARAJI

Konya Barajın Yeri

Sulama Amacı

1958 - 1962 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak Gövde dolgu tipi

1 327 000 m3 Gövde hacmi

29.80 m Yükseklik (talvegden)

169.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

12.60 km2 Normal su kotunda göl alanı

97 015 ha Sulama alanı



***ÇUBUK II BARAJI

Ankara Barajın Yeri

İçme kullanma ve sanayi temini Amacı

1961 - 1964 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak Gövde dolgu tipi

1 100 000 m3 Gövde hacmi

61.00 m Yükseklik (talvegden)

24.60 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

1.20 km2 Normal su kotunda göl alanı

38 hm3 Sulama alanı



***ALMUS BARAJI

Tokat Barajın Yeri

Sulama, Taşkın kontrolü Enerji Amacı

1958 - 1966 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak Gövde dolgu tipi

3 405 000 m3 Gövde hacmi

78.00 m Yükseklik (talvegden)

950.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

31.00 km2 Normal su kotunda göl alanı

21 350 ha Sulama alanı

27 MW Güç

99 GWh Yıllık üretim



***KURTBOĞAZI BARAJI

Ankara Barajın Yeri

, Sulama,içme- kullanma ve sanayi suyu temini Amacı

1963 - 1967 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak Gövde dolgu tipi

834 000 m3 Gövde hacmi

52.60 m Yükseklik (talvegden)

101.50 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

5.50 km2 Normal su kotunda göl alanı

3 780 ha Sulama alanı

67 hm3 Yıllık içme suyu



***ÇAYGÖREN BARAJI

Balıkesir Barajın Yeri

Sulama, Taşkın kontrolü, İçme-kullanma ve sanayi suyu temini Amacı

1966 -1971 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak Gövde dolgu tipi

3 412 000 m3 Gövde hacmi

52.50 m Yükseklik (talvegden)

130.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

7.25 km2 Normal su kotunda göl alanı

17 208 ha Sulama alanı

1 hm3 Yıllık içme suyu
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
d3rY@
Moderatör
Moderatör
d3rY@
Cinsiyet: Kadın
---www.acemi.yiz.biz---
Yaş : 31
Kayıt tarihi : 02/07/08
Mesaj Sayısı : 4509
Nereden : evden :D (ank)
Lakap : şeker :P
Türkiye'deki Akarsu ve Barajlar Vide
http://www.acemi.yiz.biz
MesajKonu: Geri: Türkiye'deki Akarsu ve Barajlar Türkiye'deki Akarsu ve Barajlar EmptySalı Tem. 14, 2009 1:36 pm

***KOZAN BARAJI

Adana Barajın Yeri

Sulama Amacı

1967 -1972 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak+Kaya Gövde dolgu tipi

1 680 000 m3 Gövde hacmi

78.50 m Yükseklik (talvegden)

163.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

8.02 km2 Normal su kotunda göl alanı

10 220 ha Sulama alanı



***KARTALKAYA BARAJI

K.Maras Barajın Yeri

Sulama, İçme-kullanma ve sanayi suyu temini Amacı

1965 -1972 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak Gövde dolgu tipi

1 452 000 m3 Gövde hacmi

56.00 m Yükseklik (talvegden)

195.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

11.25 km2 Normal su kotunda göl alanı

31 480 ha Sulama alanı

45 hm3 Yıllık içme suyu



***PORSUK BARAJI

Eskişehir Barajın Yeri

Sulama, Taşkın kontrolü, İçme-kullanma ve sanayi suyu temini Amacı

1966 -1972 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Beton ağırlık Gövde dolgu tipi

224 000 m3 Gövde hacmi

49.70 m Yükseklik (talvegden)

431.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

23.40 km2 Normal su kotunda göl alanı

41 020 ha Sulama alanı

206 hm3 Yıllık içme suyu



***ÖMERLİ BARAJI

İstanbul Barajın Yeri

İçme-kullanma ve sanayi suyu temini Amacı

1968 -1972 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak Gövde dolgu tipi

2 198 000 m3 Gövde hacmi

52.00 m Yükseklik (talvegden)

386.50 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

23.10 km2 Normal su kotunda göl alanı

180 hm3 Yıllık içme suyu



***GÖKÇEKAYA BARAJI

Eskişehir Barajın Yeri

Enerji Amacı

1967 -1972 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Beton kemer Tipi

650 000 m3 Gövde hacmi

115.00 m Yükseklik (talvegden)

910.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

20.00 km2 Normal su kotunda göl alanı

278 MW Güç

562 GWh Yıllık üretim



***TAHTAKÖPRÜ BARAJI

Kilis Barajın Yeri

Sulama Amacı

1967 -1975 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak Gövde dolgu tipi

2 142 000 m3 Gövde hacmi

43.50 m Yükseklik (talvegden)

200.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

23.40 km2 Normal su kotunda göl alanı

11 575 ha Yıllık içme suyu



***KEBAN BARAJI

Elazığ Barajın Yeri

Enerji Amacı

1965 -1975 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Beton ağırlık+Kaya Tipi

15 585 000 m3 Gövde hacmi

163.00 m Yükseklik (talvegden)

31 000.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

675.00 km2 Normal su kotunda göl alanı

1 330 MW Güç

6 000 GWh Yıllık üretim



***AFŞAR BARAJI

Manisa Barajın Yeri

Sulama, Taşkın kontrolü Amacı

1973 - 1977 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak Gövde dolgu tipi

3 166 000 m3 Gövde hacmi

43.50 m Yükseklik (talvegden)

69.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

5.25 km2 Normal su kotunda göl alanı

13 500 ha Yıllık içme suyu



***SÜLOĞLU BARAJI

Edirne Barajın Yeri

Sulama, Taşkın kontrolü Amacı

1975 - 1980 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak Gövde dolgu tipi

907 000 m3 Gövde hacmi

48.75 m Yükseklik (talvegden)

33.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

2.88 km2 Normal su kotunda göl alanı

3 986 ha Yıllık içme suyu




***KARAİDEMİR BARAJI

Tekirdağ Barajın Yeri

Sulama, Taşkın kontrolü Amacı

1975 - 1980 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak Gövde dolgu tipi

2641 000 m3 Gövde hacmi

25.00 m Yükseklik (talvegden)

120.30 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

15.50 km2 Normal su kotunda göl alanı

11 840 ha Sulama Alanı



***HASANAUGURLU BARAJI

Samsun Barajın Yeri

Enerji Amacı

1971 - 1981 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Kaya Gövde dolgu tipi

9223 000 m3 Gövde hacmi

135.00 m Yükseklik (talvegden)

1 073.75 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

22.66 km2 Normal su kotunda göl alanı

500 MW Güç

1 217 GWh Yıllık üretim
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
d3rY@
Moderatör
Moderatör
d3rY@
Cinsiyet: Kadın
---www.acemi.yiz.biz---
Yaş : 31
Kayıt tarihi : 02/07/08
Mesaj Sayısı : 4509
Nereden : evden :D (ank)
Lakap : şeker :P
Türkiye'deki Akarsu ve Barajlar Vide
http://www.acemi.yiz.biz
MesajKonu: Geri: Türkiye'deki Akarsu ve Barajlar Türkiye'deki Akarsu ve Barajlar EmptySalı Tem. 14, 2009 1:36 pm

***SEVİŞLER BARAJI

Manisa Barajın Yeri

Sulama Amacı

1977-1981 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak Gövde dolgu tipi

4130 000 m3 Gövde hacmi

59.50 m Yükseklik (talvegden)

127.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

6.05 km2 Normal su kotunda göl alanı

7000 ha Sulama Alanı



***GÜZELHİSAR BARAJI

İzmir Barajın Yeri

İçme kullanma ve sanayi suyu temini Amacı

1975 - 1981 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak + Kaya Gövde dolgu tipi

3205 000 m3 Gövde hacmi

77.00 m Yükseklik (talvegden)

158.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

5.80 km2 Normal su kotunda göl alanı

126 hm3 Yıllık içme suyu



***SUATUĞURLU BARAJI

Samsun Barajın Yeri

Sulama, Enerji Amacı

1975-1981 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Kaya Gövde dolgu tipi

2 151 000 m3 Gövde hacmi

38.00 m Yükseklik (talvegden)

182.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

9.70 km2 Normal su kotunda göl alanı

83 312 ha Sulama alanı

46 MW Güç

273 GWh Yıllık üretim



***ALİBEY BARAJI

İstanbul Barajın Yeri

İçme - kullanma ve sanayi suyu temini Amacı

1975 - 1983 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak Gövde dolgu tipi

1927 000 m3 Gövde hacmi

28.00 m Yükseklik (talvegden)

66.80 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

4.66 km2 Normal su kotunda göl alanı

39 hm3 Yıllık içme suyu



***DEMİRTAŞ BARAJI

Bursa Barajın Yeri

Sulama Amacı

1977 - 1983 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak +Kaya Gövde dolgu tipi

1780 000 m3 Gövde hacmi

45.00 m Yükseklik (talvegden)

14.48 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

0.95 km2 Normal su kotunda göl alanı

2 160 ha Sulama alanı



***ARPAÇAY BARAJI

Kars Barajın Yeri

Sulama Amacı

1975 - 1983 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Beton Ağırlık Tipi

156 000 m3 Gövde hacmi

47.00 m Yükseklik (talvegden)

525.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

41.80 km2 Normal su kotunda göl alanı

40 420 ha Sulama alanı



***ASLANTAŞ BARAJI

Adana Barajın Yeri

Sulama, Taşkın kontrolü , Enerji Amacı

1975 - 1984 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak Gövde dolgu tipi

8 493 000 m3 Gövde hacmi

78.00 m Yükseklik (talvegden)

1 150.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

49.00 km2 Normal su kotunda göl alanı

149 849 ha Sulama alanı

138 MW Güç

569 GWh Yıllık üretim



***BERDAN BARAJI

İçel Barajın Yeri

Sulama, İçme - kullanma ve sanayi suyu temini Amacı

1975 - 1984 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak Gövde dolgu tipi

1 928 000 m3 Gövde hacmi

41.00 m Yükseklik (talvegden)

87.50 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

6.70 km2 Normal su kotunda göl alanı

27 050 ha Sulama alanı

66 hm3 Yıllık içme suyu



***OYMAPINAR BARAJI

Antalya Barajın Yeri

Enerji Amacı

1977 -1984 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Beton kemer Tipi

676 000 m3 Gövde hacmi

157.00 m Yükseklik (talvegden)

300.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

4.70 km2 Normal su kotunda göl alanı

540 MW Güç

1 620 GWh Yıllık üretim



***ÇAMLIDERE BARAJI

Ankara Barajın Yeri

İçme-kullanma ve sanayi suyu temini Amacı

1976 -1985 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Kaya Gövde dolgu tipi

2 487 000 m3 Gövde hacmi

101.70 m Yükseklik (talvegden)

1 226.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

32.00 km2 Normal su kotunda göl alanı

150 hm3 Yıllık içme suyu



***KARKAMIŞ BARAJI

Maraş Barajın Yeri

Enerji,Taşkın kontrolü Amacı

1996-1999 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak Dolgu Tipi

2 100 000 m3 Gövde hacmi

21.200 m Yükseklik (talvegden)

157.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

28.40 km2 Normal su kotunda göl alanı

189 MW Güç

652.5 GWh Yıllık Üretim



***ÖZLÜCE BARAJI

Bingöl Barajın Yeri

Enerji Amacı

1985 - 1999 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Kaya Tipi

14 600 000 m3 Gövde hacmi

124 m Yükseklik (talvegden)

1 075.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

25.80 km2 Normal su kotunda göl alanı

170 MW Güç

413 GWh Yıllık üretim



***KAYALIKÖY BARAJI

Kırklareli Barajın Yeri

Sulama, Taşkın kontrolü Amacı

1981-1986 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak+Kaya Gövde dolgu tipi

1 629 000 m3 Gövde hacmi

68.70 m Yükseklik (talvegden)

149.89 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

10.20 km2 Normal su kotunda göl alanı

14 716 ha Sulama alanı



***AĞCAŞAR BARAJI

Kayseri Barajın Yeri

Sulama Amacı

1979-1986 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak Gövde dolgu tipi

239 103 m3 Gövde hacmi

25,00 m Yükseklik (talvegden)

66,06 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

4,17 km2 Normal su kotunda göl alanı

15500 ha Sulama alanı



***ÇATÖREN BARAJI

Eskişehir Barajın Yeri

Sulama Amacı

1983 –1987 İnşaatın (başlama-bitiş) yılı

Toprak Gövde dolgu tipi

499 000 m3 Gövde hacmi

32.00 m Yükseklik (talvegden)

47.00 hm3 Normal su kotunda göl hacmi

4.04 km2 Normal su kotunda göl alanı

10 816 ha Sulama alanı
Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Türkiye'deki Akarsu ve Barajlar

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Acemi Forum Eğitim & Öğretim :: Ödevler & Tezler & Projeler :: Tarih & Coğrafya -
Powered by phpBB © Acemi Forum
Copyright © 2007 By [-İDLE-] & adegerli33